Vi har forbedret brukeropplevelsen din med en mobiltilpasset versjon av nettbutikken.

http://english.geotop.no

Your cart: no items.

Meteoritter kan være vanskelig å bestemme uten inngående kjennskap til emnet fordi de fleste ser ut som vanlig jordisk stein. Det er imidlertid noen kjennetegn som er karakteristiske på de fleste meteoritter. Først bør du avsjekke: Er den magnetisk? Har den avrundede former? Har den en mørk overflate og kanskje lysere inni? Er den noe tyngere enn annen stein? Har den små metallflak innvendig? Nyfalne og ferske meteoritter har svart smelteskorpe på utsiden, dette grunnet den høye hastigheten og dermed temperaturen gjennom atmosfæren.

Steinmeteoritt som viser sort ytre brenningshinne - typisk for ferske meteoritter.

Selv gamle meteoritter er oftest svært mørke. Nesten alle har avrundede hjørner. Men det jordiske oppholdet over tid kan endre utseende betraktelig når vær, vann, sand og jord har påvirket den over kanskje tusener av år. Veldig gamle meteoritter er ofte helt omvandlet både utvendig og innvendig. Men selv om det ytre kan være brun og rusten kan den innvendig være i godt hold.

 

En eldre steinmeteoritt er oftest mørk og kan ha rester etter smeltehinnen. Legg også merke til den buklete, avrundede og noe rare formen.

Steinmeteoritter (som det er flest av) har ofte millimeterstore runde og lyse inneslutninger (kondruler) av mineralene olivin eller pyroxen. I tillegg har de vanligvis10 til 20 % jern i små metallinneslutninger. Men de kan være veldig forvitret som gjør de vanskelig å bestemme uten å ha delt de og slipt en flate, da viser de klare tegn.

 

Og på denne karbonmeteoritten ses tydelige kondruler.

Jernmeteoritter består av mest jern og inntill 20 % nikkel og har som oftest små fordypninger på utsiden som skyldes smelting av lettere brennbare mineralsammensetninger gjennom atmosfæren (til eks Troilitt) Pyritt og magnetitt er mineraler som oftest feiltolkes som meteoritter.

 

Jernmeteoritt Campo del Cielo. Legg merke til de typiske gropene (regmaglypts) Sjekk denne siden som er en guide til feilkilder

http://meteorites.wustl.edu/meteorwrongs/meteorwrongs.htmTror du fortsatt det er en meteoritt så send oss en mail og helst med bilde. For endelig å bestemme om det er en meteoritt eller ikke må den sees og anlyseres nærmere. Dette ordner vi om ønskelig.

 

Morten

 

Your recommomodation has been sendt to kim@steinhaug.com
Processing, please wait...
Recomend this page to a friend
Complete the form and click "Submit"
Your name

Your email
Friends name

Friends email
Comments
Recomend this page to a friend
Complete the form and click "Submit"
Your name

Your email
Friends name

Friends email
Comments
Price information


 

   


Treasures From Space


Alt om Sola
 


Easy Webshop er utviklet av Systemweb.no. | Informasjonskapsler | Retningslinjer for personvern | Mobilutgave